Co k obědu?

V dnešní hektické době, kdy se pracuje od nevidím do nevidím, se často opakuje situace: Den uteče a vy si uvědomíte, že jste celý den přežívali o tyčinkách, pečivu a kávě. A tak se může stát, že odpoledne jste příliš unaveni, bez schopnosti se soustředit a ještě hůř, je vám zle. Příčina je ta, že jste vynechali velmi důležité jídlo, které slouží jako pohonná látka pro celé odpoledne. Na druhou stranu, když se u oběda nacpete, můžete být nejen unaveni, ale i velmi ospalí. Při vynechání oběda nastává stejný problém jako u vynechání jiného jídla. Tělo zareaguje zpomalením metabolismu, a když se pak jednou  nabědváte, jídlo vám obrazně řečeno odcestuje rovnou do problémových partií.

Načasování oběda není žádná věda. Pravidelně mezi12-14tou hodinou si najděte chvilku na jídlo. Mezi předchozím jídlem (ať už to byla snídaně nebo svačina) a obědem by neměla být delší časová prodleva než 5 hodin. Ideální však je jíst tak 3-4 hodiny po předchozím jídle.

Vyvážený oběd by měl obsahovat netučnou bílkovinu pro správnou funkci těla a vhodné sacharidy a tuky, které vám dodají energii. Jejich poměr by měl vypadat takto:

SACHARIDY zaplní 2/3 talíře s největším poměrem zeleniny a ovoce (cca 2 plné hrsti), část z celkového množství sacharidů mohou být celozrnné výrobky. BÍLKOVINY by měly zabrat 1/3 talíře (cca velikost dlaně). ZDRAVÉ TUKY v nezbytném, ale malém množství.